Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Το πρώτο πρωτάθλημα μπάσκετ και η εκπομπή "Εκατογραφία" της ΕΤ3!

Το 2012 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Η πόλη μας γιόρτασε (;) τον έναν αιώνα "ελευθερίας" ακριβώς όπως πορεύεται μέσα στα χρόνια, μίζερα και κακόγουστα! 
Μέρος αυτού του εορτασμού ήταν και η παραγωγή μιας εκπομπής ιστορικού ενδιαφέροντος από το κρατικό κανάλι της ΕΤ3 με τον τίτλο, "Εκατογραφία", για την οποία υποθέτουμε οτι θα δαπανήθηκαν αρκετά χρήματα. 
Ένα από τα επεισόδια της εκπομπής ασχολήθηκε με το μπάσκετ της Θεσσαλονίκης στον αιώνα που πέρασε. Περιμέναμε λοιπόν να μάθουμε από τους συντελεστές της εκπομπής λεπτομέρειες για τη κατάκτηση του πρώτου πανελληνίου πρωταθλήματος το οποίο διοργανώθηκε το 1928 και κατακτήθηκε από τον ΗΡΑΚΛΗ. Αντ' αυτού πληροφορηθήκαμε απο τον κύριο Κεχαγιά (οπαδό του άρη) οτι μετά από έρευνα που έκανε κατέληξε στο συμπέρασμα οτι το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα δεν διοργανλωθηκε το 1928 αλλά το 1930 και το οποίο κατέκτησε η ομάδα που υποστηρίζει.
Στο παρακάτω link μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συγκεκριμένη εκπομπή. Το σημείο στο οποίο αναφερόμαστε βρίσκετε στο 2:46 λεπτό.


Ο έτερος παρουσιαστής, Θεοδωρίδης, αφήνει ένα ψήγμα αμφισβήτησης των λεγομένων του Κεχαγιά ενώ ταυτόχρονα μας αποκαλεί "καημένους" επειδή πανηγυρίζουμε ένα πρωτάθλημα που ποτέ δεν πήραμε.

Καημένοι, αγαπητοί κύριοι της εκατογραφίας, είναι όλοι οι φορολογούμενοι από τους οποίους αντλήθηκαν τα χρήματα για να κάνετε έσεις αυτή την εκπομπή και να παρουσιάζετε την ιστορία όπως θα θέλατε να είναι! 

Επειδή λοιπόν ήρθε η ώρα κάποια πράγματα να μπούν στη θέση τους, επειδη κάποτε σε αυτή τη πόλη θα πρέπει να κοιτάξουμε την αλήθεια κατάματα και να μη διαστρεβλώνουμε τα γεγονότα ανάλογα με τα συμφέροντα μας και με την κακής ποιότητας προπαγάνδα, ξεκινάμε με αφορμή αυτη την εκπομπή, μια προσπάθεια εμπεριστατωμένης και αναλυτικής παρουσίασης, σημαντικών και επιμέρους στιγμών του ΗΡΑΚΛΗ και του κόσμου του.

Πίσω λοιπόν στο 1928 και στον τύπο της εποχής.

Εφημερίδα "Μακεδονία", 23 Απριλίου 1928




Εφημερίδα "Εμπρός" 23 Απριλίου 1928

Η εφημερίδα "Εμπρός" της προηγούμενης ημέρας 22ας Απριλίου 1928, μας πληροφορεί μάλιστα οτι ο ΗΡΑΚΛΗΣ στον ημιτελικό του πανελληνίου πρωταθλήματος μπάσκετ νίκησε τη Νηαρ Ηστ με σκόρ 57-19. Παραθέτουμε και αυτή τη λεπτομέρεια για να καταδείξουμε οτι οι συγκεκριμένοι αγώνες υπήρξαν όντως πανελλήνιοι και όχι τοπικοί όπως λέγεται από καποιους.

Εφημεριδα "Εμπρός" 22 Απριλίου 1928



Αυτή λοιπόν είναι η αλήθεια για το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα μπάσκετ με στοιχεία που δε σηκώνουν αμφισβήτηση. Το καταλάβαμε ψάχνοντας: Ειναι εύκολο να βρείς την αλήθεια... αρκεί να το θέλεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου