Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Το Ολυμπιακό μετάλλιο του Ομίλου Φιλομούσων στη μεσολυμπιάδα του 1906

Τον Απρίλιο του 1906 λαμβάνει χώρα στην Αθήνα η δεύτερη μεσολυμπιάδα της ιστορίας. Η μεσολυμπιάδα ήταν ένας θεσμός ο οποίος καθιερώθηκε ως μια συμβιβαστική λύση μεταξύ της Ελλάδας που ζητούσε τη μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα και του βαρώνου Ντε Κουμπερτέν και κατ' επέκταση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής που προέκρινε τη διεθνοποίηση των Αγώνων.
Στη συγκεκριμένη  διοργάνωση είναι η πρώτη φορα που καθιερώνεται το ποδόσφαιρο ως ολυμπιακό άθλημα στα παγκόσμια χρονικά. Σε αυτή την ιστορική στιγμή το παρών έδωσε ο ΗΡΑΚΛΗΣ με τον προπομπό του τον Όμιλο Φιλομούσων ο οποίος εκπροσωπούσε τη Θεσσαλονίκη.
Στο συγκεκριμένο τουρνουά συμμετείχαν τέσσερις ομάδες. Η εθνική Ελλάδος, η οποία στην ουσία αποτελούνταν από παίκτες του Εθνικού Αθηνών και ενός του Πανελληνίου Γ.Σ, η εθνική Δανίας, η μικτή Σμύρνης η οποία αποτελούνταν από Άγγλους, Γάλλους και Αρμενίους και τέλος τον Όμιλο Φιλομούσων ο οποίος κατέβηκε στη διοργάνωση με το όνομα Θεσσαλονίκη.

Στη παρακάτω φωτογραφία βλέπουμε την ομάδα του Ομίλου Φιλομούσων όπως φωτογραφήθηκε κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης...

Η σύνθεση της ομάδας μας ήταν η εξής:
 Όμιλος Φιλομούσων: Γεώργιος Βαπορής, Νικόλαος Πίνδος, Αντώνιος Τεγός, Νικόλαος Πεντζίκης, Ιωάννης Κύρου, Γεώργιος Σωτηριάδης, Βασίλειος Ζαρκάδης, Δημήτριος Μιχιτσόπουλος, Αντώνιος Καραγιαννίδης, Ιωάννης Άμποτ, Ιωάννης Σαριδάκης.

Στις 23 Απριλίου δίνεται ο πρώτος αγώνας μεταξύ Αθήνας και Ομίλου Φιλομούσων. Το σκορ είναι 5-0 υπέρ της ομάδας της Αθήνας. Θυμίζουμε οτι στη θεσσαλονίκη, η οποία ακόμα βρίσκεται υπο οθωμανική κυριαρχία το ποδόσφαιρο βρίσκεται ακόμα σε εμβρυακό στάδιο. 

Στη παρακάτω σπάνια φωτογραφία βλέπουμε στιγμιότυπο από αυτό τον αγώνα τραβηγμένο απο τον αμερικανό απεσταλμένο James Sullivan...


Στις 24 Απριλίου η Δανία στο πρώτο ημίχρονο κερδίζει την ομάδα της Αθήνας με σκόρ 9-0. Οι παίκτες των Αθηνών φοβούμενοι το διασυρμό αποχωρούν κι έτσι η ομάδα τους αποκλείεται.
Στις 25 Απριλίου δίνεται νέος αγώνας για τη δεύτερη θέση μεταξύ Σμύρνης και Ομίλου Φιλομούσων. Η ομάδα μας χάνει και πάλι με σκόρ 3-0 κι λετσι καταλαμβάνει τη τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο.


1 σχόλιο:

  1. Είχατε καιρό να κάντε ανάρτηση παλικάρια. Κάντε πιο συχνά, διότι είναι πολύ ενδιαφέρουσες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή