Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Η άρνηση του ΗΡΑΚΛΗ να ενταχθεί στο Π.Ο.Κ. (1927)

Το Νοέμβριο του 1926 ιδρύεται στην Αθήνα η Ε.Π.Ο. με σκοπό να γίνει ο φορέας ο οποίος θα ξεκινήσει τη διοργάνωση πανελληνίων πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου. Κατά την ίδρυση της Ε.Π.Ο. οι τρείς μεγαλύτερες και λαοφιλέστερες ομάδες της Αττικής, παναθηναϊκός, ολυμπιακός, αεκ, διαφωνούν με πολλούς από τους κανονισμούς της νεοσύστατης ομοσπονδίας και ειδικά αυτούς που αφορούν στη διαχείριση των εισητηρίων. Η ΕΠΟ για να ενισχύσει τις μικρές ομάδες αποφασίζει τα έσοδα των αγώνων να κατανέμονται ισόποσα σε όλες τις ομάδες, γεγονός το οποίο δεν συνέφερε οικονομικά τους τρείς προαναφερόμενους συλλόγους οι οποίοι ιδρύουν σε μικρό χρονικό διάστημα το Π.Ο.Κ. δηλαδή τον ποδοσφαιρικό όμιλο κέντρου.


Λίγες μέρες μετά την οριστική ρήξη μεταξύ επο και ποκ οι πρόεδροι του παναθηναϊκού (Α. Νικολαίδης) και της αεκ (Αβδής), έρχονται στη θεσσαλονίκη για να προτείνουν στον ΗΡΑΚΛΗ ένα φιλικό εγώνα με τη σέρβικη ομάδα του Βελιγραδίου, Μπεογκράτσκι.


Η διοίκηση του ΗΡΑΚΛΗ αποδέχεται τον φιλικό αγώνα. Παράλληλα όμως οι δύο πρόεδροι του ποκ προτείνουν στον ΗΡΑΚΛΗ, μιας και εκείνη τη στιγμή είναι το λαοφιλέστερο σωματείο της θεσσαλονίκης και στην ουσία πλήττεται από τις αποφάσεις της επο για ισόποσο μοίρασμα των εσόδων των ποδοσφαιρικών αναμετρήσεων με τις υπόλοιπες ομάδες οι οποίες υστερούσαν κατά πολυ σε κόσμο, την προσχώρηση του συλλόγου στο ποκ.
Οι παράγοντες του Ηρακλη συνεδριάζουν και αποφασίζουν να αρνηθούν την προσχωρηση του ΗΡΑΚΛΗ στο ποκ. Στην παρακάτω φωτογραφία η οποία προέρχεται από το βιβλίο "ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ" του δήμου θεσσαλονίκης και του κέντρου ιστορίας θεσσαλονίκης, μπορείτε να δείτε τα πρακτικά εκείνης της συνεδρίασης, αν και ο τρόπος γραφής δεν μας βοηθάει ώστε να κατανοήσουμε πλήρως τι ακριβώς έιπωθηκε εκείνη την ημέρα.

Ο ΗΡΑΚΛΗΣ λοιπόν δεν αποδέχεται την πρόσκληση του ποκ και μάλιστα προτείνει κάποιες λύσεις για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών. Έτσι το επόμενο πρωτάθλημα ξεκινάει χωρίς του τρείς του κέντρου και είναι μια εισπρακτική αποτυχία. Ο εκβιασμός του παναθηαναϊκου, του ολυμπιακού και της αεκ είχε πιάσει. Την επόμενη χρονιά η επο αναγκάζεται να αποδεχτεί όλους τους όρους των τριών ώστε να συμμετάσχουν στο νέο πρωτάθλημα. Κανείς δεν ξέρει πού θα βρισκόταν η ομάδα μας αν εκείνο το βράδυ οι διοικούντες του ΗΡΑΚΛΗ δεν έπαιρναν εκείνη την απόφαση. Ξέρουμε όμως ο,τι σίγουρα δεν θα μπορούσαμε να νιώθουμε το ίδιο υπερήφανοι για την ομάδα μας τόσα χρόνια αργότερα και ας μην πανηγυρίσαμε πρωταθλήματα και ας μην γευτήκαμε χαρές...
105 χρόνια εκτός κατεστημένου!!!


1 σχόλιο:

  1. Έτσι απλά, γιατί είμαστε μάγκες.
    Εξάλλου το ΠΟΚ βρήκε μετά τσάτσους στην πόλη με ασπρόμαυρα χρώματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή