Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Το γήπεδο του ΗΡΑΚΛΗ!!!

Το 1902, τα μέλη του ΟΜΙΛΟΥ ΦΙΛΟΜΟΥΣΩΝ, συλλόγου προπομπού του ΗΡΑΚΛΗ, αποφασίζουν να εντάξουν στις δραστηριότητες τους τον αθλητισμό. Τους παραχωρείται το γυμναστήριο της ελληνικής κοινότητας, θυμίζουμε οτι η θεσσαλονίκη ζει ακόμα υπο οθωμανική κυριαρχία.
Μετά την απελευθέρωση της θεσσαλονίκης, ο δήμος παραχώρησε στον ΗΡΑΚΛΗ ένα οικόπεδο για 10 χρονια, δίπλα στο παλαιό κτίριο της φιλοσοφικής σχολής που συνόρευε με τα εβραϊκά νεκροταφεία. Η παραχώρηση έγινε στις 29 Ιανουαρίου 1915, ο χώρος ισοπεδώθηκε και το επόμενο έτος το γήπεδο ήταν έτοιμο στη διάθεση των αθλητών, μετά από επίπονη εργασία των οπαδών του συλλόγου.
Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κάποιος φίλος του ΗΡΑΚΛΗ μας έστειλε τις παρακάτω φωτογραφίες - θησαυρό οι οποίες παρουσιάζουν το γήπεδο του ΗΡΑΚΛΗ κατα τη δεκαετία του '50, δήλαδη λίγα μόλις χρόνια πριν ισοπεδωθεί για να γίνουν οι σχολές του ΑΠΘ. Στη φωτογραφία κολλητά στο γήπεδο είναι το κτίριο της παλιάς φιλοσοφικής ενώ απέναντι φαίνεται το νοσοκομείο Γεννηματάς.
Στην ιστορία αυτού του γηπέδου ξεχωρίζουν ιδιαίτερα δύο στιγμές. Στις 17 Αυγούστου 1917 μια μεγάλη φωτιά κατακαίει την πόλη της θεσσαλονίκης. Ο ΗΡΑΚΛΗΣ προσφέρει το γήπεδο του το οποίο κλείνει και μετατρέπεται σε καταυλισμό πυροπαθών. Πρίν όμως καλά καλά λυθεί το πρόβλημα στέγασης των πυροπαθών, έρχεται ο Ά Παγκόσμιος Πόλεμος και ο ΗΡΑΚΛΗΣ ξαναπροσφέρει το γήπεδο του το οποίο μετατρέπεται σε προέκταση του στρατιωτικού νοσκομείου της εποχής, το οποίο είναι το κτίριο της παλιάς φιλοσοφικής. Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ξαναέπαιξε στο γήπεδο του στα τέλη του 1919.
Η προσφορά αυτή του ΗΡΑΚΛΗ "εξαργυρώθηκε" από το ελληνικό κράτος, το 1937 με τον νόμο 890/37, σύμφωνα με τον οποίο στο πανεπιστήμιο θεσσαλονίκης παραχωρούνταν έκταση 12,3 στρεμμάτων, μια έκταση η οποία περιελάμβανε τα εβραϊκά νεκροταφεία και το γήπεδο του ΗΡΑΚΛΗ, με σκοπό την ανέγερση σχολών. Η κύρηξη του ΄Β Παγκσμίου πολέμου σταμάτησε προς στιγμήν την ανέγερση των πανεπιστημιακών κτιρίων κι έτσι ο ΗΡΑΚΛΗΣ παρέμεινε στο χώρο μέχρι τα τέλη του 1953. Από τότε ο ΗΡΑΚΛΗΣ  παραμένει άστεγος.

Ο ΗΡΑΚΛΗΣ όταν μιλάει για γήπεδο, δεν ζητάει χάρη, δεν ζητάει ελεημοσύνη... ζητάει ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ και αναγνώριση...
Δυστηχώς μέχρις στιγμής εισπράτει μόνο υποσχέσεις!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου