Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

ΤΟ ΚΛΕΜΜΕΝΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΟΥ 1947

Η παρακάτω ιστορία σε κάποιους μπορεί να φανεί φανταστική. Κάποιοι άλλοι μπορεί να θεώρησαν, όταν την πρωτοάκουσαν, οτι επρόκειτο για μια οπαδική προπαγανδιστική διαστρέβλωση. Είναι όμως αλήθεια 100%. Μια πέρα για πέρα αληθινή ιστορία με την οποία ελάχιστοι έχουν ασχοληθεί και ακόμα λιγότεροι έχουν προβάλει.

Γυρνάμε πίσω στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της σαιζόν 1946/47. Στην Ελλάδα μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος παρόλ' αυτά οι ποδοσφαιρικές συναντήσεις συνεχίζονται.
Οι ομάδες είναι χωρισμένες σε δύο ομίλους, τον βόρειο και τον νότιο. Στο νότιο όμιλο υπάρχει επιμέρους διάκριση μεταξύ των ομάδων της Αθήνας και του Πειραιά. Μετά την ολοκλήρωση των τοπικών πρωταθλημάτων οι ομάδες που προκρίνονται στους τελικούς του πρωταθλήματος είναι οι παρακάτω...

Όμως μετά από διαφωνίες που προκύπτουν μεταξύ της ΕΠΟ, των ομάδων της Αθήνας και αυτών του Πειραιά αποφασίζεται στους τελικούς του πρωταθλήματος τελικά να μετάσχουν 2 ομάδες από τη Θεσσαλονίκη, 2 ομάδες από την Αθήνα και 2 ομάδες από τον Πειραιά. 

Οι τελικοί του πρωταθλήματος ξεκινούν και ο ΗΡΑΚΛΗΣ δείχνει εξ' αρχής οτι δύσκολα θα χάσει τον τίτλο. 
Στις 26 Μαϊου 1947 μετά από 5 αναμετρήσεις η ομάδα μας μετράει 4 νίκες και 1 ισοπαλία ενω έχει συγκεντρώσει 14 βαθμούς. 
Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε οτι στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα η νίκη έδινε 3 βαθμούς, η ισοπαλία 2 βαθμούς και η ήττα 1 βαθμό.

Την 1η Ιουνίου 1947, ο ΗΡΑΚΛΗΣ αντιμετωπίζει τον ολυμπιακό στο γήπεδο Καραϊσκάκη. Το αποτέλεσμα του αγώνα θα έδειχνε στην ουσία τον πρωταθλητή. Όλοι περίμεναν μια εύκολη επικράτηση του ολυμπιακού μιας και είχε κερδισει τον ΗΡΑΚΛΗ στο τελικό του κυπέλλου εκείνης της χρονιάς με σκόρ 5-0. Οι παίκτες του ΗΡΑΚΛΗ όμως, φεύγουν από τον Πειραιά με τους δύο πολύτιμους βαθμούς της ισοπαλίας και παίρνουν σαφές προβάδισμα για τον τίτλο.

Στις 15 Ιουνίου ο ΗΡΑΚΛΗΣ κερδίζει και τον μακεδονικό με 3-1 και βρίσκεται πρώτος στη βαθμολογία με 21 βαθμούς σε 8 αγώνες.


















Ο ΗΡΑΚΛΗΣ μπορεί να χάσει το πρωτάθλημα μόνο με αυτοκτονία. Χρειάζεται απλά μια νίκη στις δύο αγωνιστικές που μένουν. Η επόμενη αγωνιστική είναι κόντρα στην αεκ στη Θεσσαλονίκη στις 26 Ιουνίου. Η εφημερίδα "Μακεδονία" της επόμενης ημέρας μας πληροφορεί για το τι περίπου συνέβη σε εκείνο τον αγώνα.


Το ρεπορτάζ είναι φτωχό και μόνο μετά από κάποιες εβδομάδες θα γίνει γνωστό τι ακριβώς συνέβη εκείνη την ημέρα. Το σίγουρο είναι οτι ο ΗΡΑΚΛΗΣ ακόμα και μετά την ήττα από την αεκ παραμένει πρώτος και χρειάζεται μια νίκη για να είναι και μαθηματικά πρωταθλητής. Η επο όμως έχει διαφορετική άποψη...

Στον τελευταίο αγώνα ο ΗΡΑΚΛΗΣ κερδίζει τον ολυμπιακό στη Θεσσαλονίκη με 2-1, διαλύοντας τις ελπίδες του ολυμπιακού για κατάκτηση πρωταθλήματος.

Δύο μέρες μετά όμως, η επο εκδίδει την τιμωρία της και μηδανίζει τον ΗΡΑΚΛΗ για τα επεισόδια του αγώνα με την αεκ, αφαιρώντας ακόμα και τον βαθμό της ήττας.

Ο ΗΡΑΚΛΗΣ καταθέτει έφεση...

Από το περιεχόμενο της έφεσης μπορούμε να πληροφορηθούμε τι ακριβώς συνέβη στον αγώνα ΗΡΑΚΛΗ - αεκ...
Θυμίζουμε οτι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια Ελλάδα όπου μαίνεται ο εμφύλιος. Στρατιώτες από όλες τις μεριές της χώρας, κατακλύζουν τη βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη μιας και εκεί βρίσκονται τα κύρια μέτωπα του πολέμου.  Επίσης εντύπωση προκαλεί το γεγονός οτι οι φίλαθλοι οι οποίοι μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και υποτίθεται οτι ανήκαν στην αεκ, διέκοψαν τον αγώνα ενώ η ομάδα τους ήταν μπροστά στο σκόρ με 2-0. Η κατάσταση βρωμάει προβοκάτσια και μάλιστα του αισχίστου είδους.
Κωμικοτραγικά γεγονότα και εξωφρενικές αποφασεις.
Παράλληλα ο ολυμπιακός κερδίζει τη τελευταία αγωνιστική τον ατρόμητο και περιμένει την εκδίκαση της έφεσης για να πανηγυρίσει τον τίτλο του πρωταθλητή. Η οποία φυσικά δεν αργεί να βγεί και ω! του θαύματος καταδικάζει τον ΗΡΑΚΛΗ και δίνει το πρωτάθλημα στον ολυμπιακό!

Οι λέξεις μπροστά στα γεγονότα καμμιά φορά περιτεύουν. Ως επίλογο ας βάλει ο κάθε οπαδός του ΗΡΑΚΛΗ τα συναισθήματα που γεννήθηκαν στη ψυχή του διαβάζοντας αυτές τις γραμμές...

104 ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΤΟΣ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ

4 σχόλια:

  1. Απο τοτε κραταει η χουντα του γαυρου.πολυ ενδιαφερον αρθρο για να μαθαινουν μερικοι το τι παιζοταν απο τοτε στις πλατες αυτου του τεραστιου συλλογφου που λεγεται ΗΡΑΚΛΗΣ.Οσο για τα συναισθηματα μου τι να παρωτοπω;;; το οτι νιωθω αγανακτηση;;; αυτο ειναι το λιγοτερο.Το μονο σιγουρο ειναι οτι ειμαι περηφανος που ειμαι ΗΡΑΚΛΗΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν βαζατε και την πηγη που βρηκατε τις φωτογραφιες, καθως η αναρτηση ειναι του 2013, ενω η αρχικη ειναι του 2011 (απο αλλο μπλογκ) νομιζω θα ηταν πιο τιμιο. Τα κοκκινα πλαισια, ειναι (δυστυχως για εσας) αυτο που κανει τις φωτογραφιες να ξεχωριζουν. Φυσικα λειπει η καταληξη, τα συμπερασματα, οι φωτογραφιες με τον Ζακαπιδα κλπ κλπ. Μιση δουλεια δυστυχως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. έχετε δίκιο... μόλις βρούμε λίγο χρόνο θα το αλλάξουμε αν και κάποια αποκόματα είναι προιόν δικής μας έρευνας... και πάλι συγγνώμη

      Διαγραφή